Handleiding voor het gebruik van een AED

Handleiding voor het gebruik van een AED

mei 27, 2021 0 Door genncompsys

Nu wereldwijd een hoge stijging van het aantal hartstilstanden wordt geregistreerd, komt het gebruik van een AED steeds meer in de aandacht te staan. Helaas blijven niet alle slachtoffers in leven totdat ze voor de juiste medische zorg naar het ziekenhuis worden gebracht en dat is waar een AED om de hoek komt kijken. Het helpt gewone mensen om eerste hulp toe te dienen, en te defibrilleren voordat het te laat is. Er is vastgesteld dat de beschikbaarheid van AED heeft bijgedragen aan het verminderen van het sterftecijfer van slachtoffers van een hartstilstand met maar liefst 60%.

Hoewel de machine gemakkelijk te bedienen is, zijn er enkele werkingen die je misschien nog niet kent, en dat is waar dit artikel over gaat. Hier zie je een stapsgewijze handleiding om de AED effectief te gebruiken. In principe is het gebruik van deze machine bedoeld voor medische doeleinden, wat betekent dat er weinig tot geen ruimte is voor fouten met betrekking tot de toepassing ervan. Met dat in gedachten hebben we een eenvoudige stapsgewijze handleiding gemaakt die iedereen kan volgen.

Hoe je een AED gebruikt

● Schakel de AED in en volg de audio- en visuele instructies
● Verwijder alle kleding van de persoon op de borst. De AED wordt op de borst aangebracht en deze moet als zodanig bloot zijn om obstructie te voorkomen.
● Bevestig de AED-patch op de juiste plaats.
● Zorg ervoor dat iedereen op een afstand van het slachtoffer staat. Je wil dat het slachtoffer voldoende lucht krijgt en overbevolking kan dat belemmeren en de situatie verergeren.
● Druk op analyseknop en laat de AED het hartritme opnemen
● Als de AED je de instructie geeft om de persoon een schok te geven, is het raadzaam ervoor te zorgen dat jij of een andere persoon geen direct contact met het slachtoffer maakt voordat je op de schokknop drukt.
● Ga verder met de reanimatie na een schok. Als het slachtoffer tekenen van opwekking vertoont, stop dan onmiddellijk.